45 lifehacks voor je huwelijk

Los kleine probleempjes op jullie grote dag op met onze life hacks. OF huur een weddingplanner in ;-)1. Zorg ervoor dat je sluier niet wegwaait door gewichtjes te maken aan je sluier.


Wanneer je trouwt op het strand of op een andere prachtige open locatie kan het vaak flink waaien en niets is dan vervelender als je je sluier vast moet houden als je naar het altaar loopt. Daarvoor had je niet zo’n mooie sluier aangeschaft.


Door middel van kleine magnetische gewichtjes kan je je sluier 'onder controle' houden en waait hij niet in de lucht.


Kijk zeker eens op etsy.com

2. Naar het toilet met je trouwjurk - HOW THE HELL!?


TIP 1: check bij jullie locatiebezoek zeker het toilet zodat je alvast op voorhand weet hoeveel ruimte je hebt op het toilet.


TIP 2: vraag ook zeker bij jullie locatiebezoek of er een apart toilet is voor het bruidspaar. Zo kunnen jullie ongegeneerd wat langer vertoeven op toilet om je wat op te frissen zonder dat je je gasten moet laten wachten voor hun toiletbezoek.


Vraag aan je moeder/vriendin/ander-discreet-vrouwelijk-persoon of ze je wil helpen. We begrijpen dat je niet op publiek zit te wachten, maar geloof mij: it's for the best.


Ga precies andersom op de wc zitten. Of je nu hulp hebt of niet, het is de beste manier om met je gezicht naar de duwknop te gaan zitten. Op die manier hoef je je alleen druk te maken om de voorkant van je jurk, want de sleep hangt achter de rand van de wc-bril of wordt vastgehouden door je helpers en bevindt zich dus niet in de 'gevarenzone'


Vraag je bridal squad je kleding ook weer een beetje te fatsoeneren voordat je je weer onder je gasten mengt! Het zou niet tof zijn als je jurk nog in je panty steekt.


3. Neem een handstoomreiniger mee


Als weddingplanner weet ik hoe vaak de trouwjurk toch gekreukt uit de zak komt of de blouse van de bruidegom toch nog gestreken moet worden.4. Natte doekjes


Wist je dat je vlekken in de jurk vaak al eenvoudig eruit kunt krijgen door natte doekjes?5. Laat je BH vast naaien in je trouwjurk


Zo blijven je jurk en je BH altijd goed zitten ten opzichte van elkaar en zul je nooit hoeven te hijsen omdat je BH ineens boven je jurk vandaan komt.6. Neem veiligheidsspelden mee


Voor het opspelden van de trouwjurk als deze een sleep heeft, zodat je heerlijk kunt dansen en je vrij kunt bewegen. De touwtjes die ze in een bruidsmodezaak eraan maken zijn nooit stevig genoeg omdat mensen toch altijd per ongeluk op je jurk gaan staan. Veiligheidsspelden zijn top! Je kan er ook de BH mee vastmaken aan de trouwjurk (mocht deze er niet ingenaaid zijn).7. Voorkom ladders in je panty


Spoel je panty af met water, wring hem uit, stop hem in een plastic zakje, leg de panty met zakje in de vriezer voor een nachtje en laat hem daarna op kamertemperatuur komen. Je hoeft dit maar één keer te doen en werkt echt.


Toch een gewone panty en heb je een ladder? Naast nagellak werkt haarlak ook om deze ‘te stoppen’.8. Bruidegommen, trek een huidskleurig t-shirt onder je overhemd


Zonde als je witte mouwtjes onder je overhemd ziet. Dat voorkom je door een huidskleurig shirt eronder aan te trekken.


9. Loop je trouwschoenen in


Schoenen lopen het fijnste als je er al regelmatig in gelopen hebt. Nu wil je natuurlijk niet je trouwschoenen al helemaal versleten hebben.


Last minute schoenenstress: Doe een goede sok aan, trek je trouwschoenen aan en föhn je schoenen zodat ze naar je voet gaan zetten.


10. Slipgevaar


De meeste trouwschoenen zijn glad van de onderkant, waardoor je ook de grootste kans hebt dan je uit kunt glijden. Deze worst-case-scenario voorkom je door de onderkant van jullie zolen met wat schuurpapier te ‘bewerken’. Grove stoeptegels hebben eigenlijk hetzelfde effect.


11. Als je buiten gaat trouwen en je hebt naaldhakken, schaf dan hakbeschermers aan


Zo gaan je hakken niet stuk, maar zak je ook niet weg in het zand, grind of gras. Ook handig voor je gasten.


12. Enveloppendoos


Niet vergeten, ook als je geen geld hebt gevraagd willen mensen je altijd een kaartje geven.


Het handigste is een enveloppendoos met een slotje eraan (geef de sleutels aan je weddingplanner).


TIP: Kies voor een enveloppendoos waarvan het deksel los kan, soms hebben mensen grote kaarten mee en dan kun je het deksel er even afhalen en de kaart erin stoppen.


Jouw eventplanner zal tussentijds de doos leegmaken en de inhoud veilig opbergen. (Ga na of men op jullie feestlocatie beschikt over een afgesloten ruimte of een kluis).


13. Label cadeaus


Vaak nemen gasten een cadeau mee en een kaart. Zorg dat óf de kaart wordt vastgeplakt aan het cadeau zodat jullie weten dat deze bij elkaar horen of plak een sticker op het cadeau waar je de namen van de gevers op kunt schrijven.


Jullie eventplanner doet dit met liefde! ;-)


14. Open een wedding bankrekening


Dit helpt je om te sparen voor de bruiloft, maar ook om een duidelijk overzicht te behouden van je budget en de uitgaven.


En je kunt de gasten vragen om het gevraagde envelopje over te maken i.p.v mee te nemen naar de bruiloft.


Safety check!


15. RSVP al navragen bij de Save the date


De meeste mensen vragen hun gasten pas om zich aan of af te melden bij het uitsturen van de uitnodiging. Echter dit is ongeveer 6-8 weken voor de bruiloft. Veel fijner en handiger is om dit meteen bij de save-the-date te doen. Je weet dan precies hoeveel gasten je hebt, hoeveel stoeltjes je moet bestellen, welke naamkaartjes, hoeveel menukaartjes, hoeveel rijen bij de ceremonie, hoeveel bedankjes je moet bestellen, je kunt de indeling van de tafels maken etc.


Dit scheelt veel stress vlak voor de bruiloft omdat je deze dus al ruim van te voren met het juiste aantal kunt bestellen.


TIP: het is sowieso altijd handig om wat extra te bestellen.


16. Voorkom verwarring door de envelop alleen te adresseren aan de genodigde(n)


Dus niet familie De Munck, maar dan echt uitschrijven Melissa De Munck, anders denken gasten dat hun kinderen ook zijn uitgenodigd. Zorg voor duidelijke communicatie, dat voorkomt teleurstellingen of verwarringen.


17. Plak de enveloppen dicht met een gepersonaliseerde sticker of met zegellak

18. Zomers weer: maak een SOS kit voor de gasten op het toilet


Met daarin absolute must-have: zonnebrandcrème, antimuggenspray, after-bite, muntjes, deodorant, schuifspeldjes, paracetamol, ... Je gasten zijn je dankbaar!


19. Champagne snel koud krijgen


Vul een bak of kuip met water, ijsklontjes erin en flink wat zout (afhankelijk van hoeveel je wilt koelen, maar een halve kilo heb je zeker nodig). Door het zout, wat een chemische reactie teweegbrengt, wordt het koelproces versneld (zout verlaagt tevens het vriespunt van het water, waardoor het sneller kouder wordt).


Belangrijk is wel dat je er koud water bij doet zodat de flessen helemaal omgeven worden door water.


Binnen een half uur is je champagne ijskoud.

20. Wijn koel houden met bevroren fruit


Het ziet er en lekker uit en doet hetzelfde werk als een ijsklontje.


21. Rode wijnvlekken krijg je eruit met witte wijn of zout


Alom bekend maar toch onmisbaar in de wedding lifehacks. Het zal je maar gebeuren.


22. Rode wijnvlekken van je tanden en lippen krijg je eraf met spa rood


De spa rood bubbelt de tannines van je lippen en tanden af.


23. Snel emotioneel, vraag je visagiste dan om waterproof mascara


24. Zorg voor blotting paper


Blotting paper zijn papiertjes die overtollige olie van je huid af halen door deze te deppen op de plekken waar je huid glimt. Zonder dat je make-up verpest wordt. Heel handig!


25. Smeer je bovenbenen in met talkpoeder of deodorant


Voor als je niet gezegend bent met een ‘gap’ tussen je benen, kan het soms wat schuren als het erg warm is en je benen langs elkaar heen gaan. Talkpoeder aan de binnenkant van je benen of deodorant helpt dan enorm zodat het niet gaat irriteren.


26. Creëer een eigen wedding mailadres


Dit zorgt voor orde in je mailbox en alles binnen handbereik wat met de bruiloft te maken heeft. Ook handig voor de RSVP’s. Zorg dat je hier een apart mapje voor aanmaakt.


27. Zet al je wedding documenten op google docs


Zo kun je er altijd bij. Ook het maken van een excel sheet (zet deze ook in je google drive) waarin je alles van de bruiloft zet, is heel handig. Van het budget, gastenlijst tot een checklist.


28. Maak een gepersonaliseerde wedding website


Tegenwoordig zijn we allemaal digitaal georiënteerd. De save-the-date en uitnodiging raakt men helaas vaak kwijt. Hoe fijn is het dan dat je alle details altijd bij de hand hebt, van het adres, parkeerinformatie, route, dresscode, het invullen van de RSVP, het programma, ...


Je gasten zullen je dankbaar zijn!


29. Stop de pagina’s van je draaiboek in een showmap


Dat werkt zoveel handiger dan een nietje in je draaiboek of in een gewoon mapje. Je bladert er snel doorheen, je pagina’s worden niet vuil en je kunt hem makkelijk open leggen als je bv. de naamkaartjes voor de dinerseating uit aan het leggen bent.


30. Verwerk een fotoboek in je draaiboek


Zorg voor goede foto’s van de belangrijkste mensen. Zo zorgt jouw eventplanner ervoor dat de burgemeester of de schepen van de burgerlijke stand de juiste mensen aanspreekt, je eventplanner deze mensen meteen persoonlijk kan aanspreken en de fotograaf weet wie ze zeker niet moeten vergeten om extra op de foto te zetten.


31. Maak een seating met post-its


In het begin wil je nog een beetje schuiven met de tafelindeling. Door de tafels uit te knippen en de namen van alle gasten op van die smalle gekleurde post-its te schrijven, kun je heel makkelijk schuiven en mensen verplaatsen totdat je de perfecte seating hebt bedacht! Dit werkt handig voor zowel ronde als rechte tafels. Verwerk het daarna in Excel.


Check ook ons blogbericht over de tafelindeling.

32. Leg de dinerkaartjes voor de dag al op volgorde per tafel


Dat scheelt zoveel werk als je dit al netjes op volgorde hebt liggen. Dan is je eventplanner in een handomdraai klaar en heeft hij/zij tijd over voor andere dingen.


33. Dieetwensen & allergieën verwerken in de seating


Vergeet deze niet te inventariseren bij je gasten én je crew. Zorg ervoor dat de seating die je maakt voor je gasten dat daarin de dieetwensen zijn verwerkt. Dit is voor de bediening stukken makkelijker met uitserveren.


34. Programma waaiers


Voor hete zomerse dagen zijn ze onmisbaar: een waaiers. En hoe tof is het als je deze verwerkt in het thema van de dag en er programma waaiers van maakt. Twee vliegen in één klap.
35. Zorg dat je iets aandoet met knoopjes in de ochtend tijdens het gereedmaken


Dan hoef je je shirt of jurkje niet over je hoofd uit te trekken en raakt je make-up en haren niet in de war ;-)


36. Spray parfum in je haar


Dan blijft je favoriete geur het langste hangen. Ook op je polsen, achter je oren en in de elleboogholtes.


37. Zorg ervoor dat de styling per onderdeel in één doos zit met op de voorkant wat er in die doos zit


Dus een aparte doos voor de ceremonie, met daarin bv. de naamkaartjes, happy tears zakdoekjes, programma waaiers, ringendoosje, kinderakte. Schrijf de inhoud van de doos op de bovenzijde.


38. SOS kit


Touw, plakband, naald en draad (in de juiste kleur van de bruidsjurk): op de één of andere manier laat er vaak iets los van de jurk en heel fijn als je dan even snel het kunt vastnaaien.


39. Smeer wat vaseline rond je ringvinger vlak voor de trouwceremonie


Door de zenuwen en het warme weer zwellen je vingers vaak op en dan kan het omdoen van de trouwringen nog wel eens lastig gaan. Of zorg dat één van de getuigen een tubetje vaseline bij de hand heeft just in case.


40. Buiten trouwen zorg altijd voor versterkte muziek en microfoon voor de trouwambtenaar


Buiten vervliegt geluid heel snel en ook al ben je met een klein gezelschap, dan nog is een microfoon en versterkte muziek aan te raden.


41. Zorg dat de speech van de trouwambtenaar niet wegwaait door deze vast te zetten met een wasknijpers


Ook zodat de bladeren niet omslaan.


42. Gastenboek


Leg een papiertje naast het gastenboek waar mensen hun naam kunnen afvinken, zo weet je zeker of iedereen hem heeft ingevuld en anders kan je ceremoniemeester nog even specifiek langs deze gasten gaan.


43. Droomlocatie die moeilijk doet over het geluidniveau


Een silent disco kan een heel tof alternatief zijn! Je kunt zelfs meerdere kanalen op je koptelefoon zetten. Vraag je DJ om advies wat mogelijk is binnen het geluidslimiet wat de locatie aangeeft.


44. Een donker pad naar de locatie vanaf de parkeerplaats verlichten met ledballonnen


Overdag toffe versiering door de ballonnen langs het pad en in de avond gaan ze aan door de ledlampjes die je erin hebt gedaan. Zorg ervoor dat de ledlampjes sterk genoeg zijn!


45. Boek je honeymoon niet meteen de dag na je bruiloft


Het is fijn om nog even langs huis te kunnen, cadeautjes veilig op te bergen, kaartjes te lezen en niet ook nog eens je honeymoon koffer naar je trouwlocatie (waar je wellicht ook overnacht) hoeft mee te nemen. Scheelt veel stress als je er nog een dag tussen laat zitten.
Maar hier komt de beste tip: huur Pour tous les goûts in als weddingplanner zodat je je over bovenstaande geen zorgen hoeft te maken ;-)


Zin in een eerste gesprek? Neem dan gerust contact op via mail, WhatsApp, sms, social media, ...

EVENTPLANNER - EVENTSTYLER

POUR TOUS LES GOÛTS EZ

NOORDBOS 12

9790 WORTEGEM

+32 476 81 80 08

MELISSA@POURTOUSLESGOUTS.COM

OND. NR BE0721.861.033